Dieper loslaten: deze onmisbare mindfulness oefening laat je in vertrouwen loslaten

Dieper loslaten: deze onmisbare mindfulness oefening laat je in vertrouwen loslaten

Dieper loslaten: deze onmisbare mindfulness oefening laat je in vertrouwen loslaten 

Mindfulness is de techniek van het loslaten. In de mindfulness cursus heb je allerlei technieken geleerd om vervelende gedachten en gevoelens te leren loslaten. Wil je echter nog dieper leren loslaten, dan volstaat het niet langer om alleen de mindfulness technieken vanuit je hoofd toe te passen. Loslaten doe je dan door je lichaam zo te ontspannen, dat het overgave wordt. 

Als je één woord zou moeten kiezen dat mindfulness het beste omschrijft dan is het overgave, acceptatie of loslaten. Ik versta onder alle drie de termen hetzelfde. Alle aandachtstrucs die je leert bij mindfulness kunnen op zich al een heleboel voor je doen. Wil je ook de diepere spanningen die verband houden met de ergste dingen in het leven loslaten, dan lijken de aandachtstrucs ineens niet meer te werken. Als je de mindfulness trucs bijvoorbeeld toepast omdat je van een naar gevoel af wilt komen creëer je extra spanning, omdat je je verzet tegen het gevoel. 

Je zult dus altijd het onderliggende lichamelijke gevoel volledig moeten accepteren/loslaten. Dit wordt moeilijker naarmate de gevoelens heftiger worden. Je hoofd zegt bijvoorbeeld dat je het gevoel niet kunt accepteren, omdat je dan de controle over de situatie zult verliezen. Vaak wil je je pas overgeven aan het gevoel als je hoofd het idee heeft dat het de controle heeft teruggekregen. Zo blijf je leven vanuit je hoofd en niet vanuit je gevoel. 

Op je gevoel leven is dus best heel spannend en vergt heel veel vertrouwen. Dit vertrouwen haalde je eerst uit je hoofd en zul je nu ergens anders vandaan moeten halen. Toen mensen nog geloviger waren haalden ze dit vertrouwen uit hun geloof. Tegenwoordig zie je dat ‘Trust in God’ en ‘niet mijn wil, maar Uw wil geschiede’, steeds meer wordt vervangen door geloven in jezelf. Als je je dromen niet najaagt met een vijftienjarenplan geloof je tegenwoordig al niet meer in je zelf. Nu is er niets mis met een vijftienjarenplan, maar het vertrouwen dat je hier uit zou moeten halen is een vertrouwen vanuit het hoofd. Het grootste geschenk van mindfulness is juist dat het je vertrouwen geeft, ook al weet je niet wat je in de toekomst te wachten staat.

Geloof je niet in God en wil je op iets anders dan je hoofd vertrouwen, dan is dit juist een goed begin om echt het hogere in en om jezelf te ontdekken, omdat je vrij bent van voorgeprogrammeerde concepties vanuit de religie. Je kunt dan alleen het hogere ontdekken door nog dieper in vertrouwen naar binnen te gaan en hier in communie te gaan met het hogere in jezelf. Dit is trouwens dezelfde ervaring van waaruit alle religies hun oorsprong delen. De mystici van alle religieuze stromingen beschrijven dezelfde ervaringen. 

Afbeeldingsresultaat voor mystici

Mindfulness kan zich dus wel losgetrokken hebben van de Boeddhistische religie, echt loslaten in vertrouwen kun je niet alleen stoelen op een aandachtstechniek. Loslaten is pas echt loslaten in vertrouwen als het niet op iets gebaseerd is, maar op iets wat groter/hoger is dan jij. Laat je alle dingen los en laat je in overgave alle nare gevoelens toe, dan verschijnt het vertrouwen op dit hogere vanzelf.

Loslaten vanuit overgave heeft naast zelfcompassie nog een andere component in zich. Er zit een heleboel kracht in loslaten vanuit overgave. Geen kracht van tanden op elkaar en doorzetten, maar een stille kracht. Omdat deze kracht niet uit verzet komt, maar uit overgave, is het blijvend. Zelfdiscipline vanuit overgave levert zelfs een heleboel energie op, omdat je tegelijkertijd een hoop oud zeer kunt loslaten. Als de dingen niet gaan zoals je wilt komt er namelijk altijd een boel oud zeer omhoog, omdat je lichaam je vanuit zelfbescherming meteen herinnert aan de vorige keren waarin het mis ging. Het is dan ook belangrijk dat de overgave niet in je hoofd, maar in je lichaam plaats vindt. Met de vriendelijke toon van zelfcompassie ben je met je aandacht in het lichaam, zonder dat je de gevoelens weg wilt duwen. Hierdoor kunnen oude blokkades worden losgelaten waar eerder een heleboel energie aan werd verspilt. 

Mindfulness en vertrouwen

Uit vertrouwen kun je dus op een liefdevolle manier de zelfdiscipline halen die je nodig hebt om de mindfulness verder uit te diepen. Je zult veel zelfdiscipline nodig hebben, omdat mindfulness op de moeilijke momenten veel oud zeer in je lichaam bloot legt. Dit is ook de enige reden waarom mensen vastlopen als ze de mindfulness in meer aspecten van hun leven willen brengen. Loop je zelf dus een keer vast met mindfulness, probeer dan meteen te voelen welke lichaamssensaties er aanwezig zijn. Je kunt er zeker van zijn dat er behoorlijk nare gevoelens aanwezig zijn die je eerder met ongewenst gedrag hebt onderdrukt. Vertelt je hoofd je dat de mindfulness niet meer werkt, dan is er dus vaak iets dat je niet wilt voelen. Ga je wel met je aandacht naar je lichaam, dan ben je meteen weer verlost van je hoofd. Door je volledig over te geven aan de nare gevoelens, vind je de zelfdiscipline om in je lichaam en uit je hoofd te blijven. 

Waar je bij mindfulness mee op moet passen is dat je er niet een te serieuze zaak van gaat maken. Hiermee bedoel ik niet dat je er niet zoveel mogelijk mee bezig moet zijn. Je moet er zoveel mogelijk mee bezig zijn, maar dan wel zonder dat mindfulness een doel op zich wordt. Mindfulness wordt dan via de achterdeur weer door het ego gekaapt (lees hier wat de vijf valkuilen van het ego zijn). Voor je het weet wil je weer ergens ander zijn dan waar je nu bent. Je kunt aan je humeur controleren of je van mindfulness een egoproject hebt gemaakt. Je hebt dan namelijk een overdreven serieuze stemming, in plaats van een rust die tevens een zekere vrolijkheid in zich heeft. Deze vrolijke vrede kan met het hogere samenkomen. Zo kun je aan je humeur ook altijd goed controleren of je je wel echt helemaal overgeeft. Als de overgave volledig is voel je je lichter, vrolijker en meer gedragen door het leven. 

Nu moet je wel erg oppassen met de bovengenoemde ‘vrolijke vredesbarometer’. Je wilt natuurlijk niet zo’n kariaturaal spiritueel type worden dat altijd overdreven vrolijk vredig is. Vrolijk doen is namelijk voor heel veel mensen een handige strategie om nare gevoelens te onderdrukken. Zo gebruikelijk is deze strategie dat het begrip ‘vrolijk’ in het woordenboek als volgt wordt omschreven: 

vrolijkin een goede stemming vb: mijn moeder is altijd vrolijk
even vrolijk [alsof er niets gebeurd was]
een vrolijke Frans [een zorgeloze pretmaker]
vrolijk worden [een beetje dronken worden]
zich ergens vrolijk over maken [erover spotten] 

Afbeeldingsresultaat voor vrolijke fransFrans Hals, de vrolijke drinker.

Bewoon je met je aandacht het lichaam, zonder weg schrikken van nare lichamelijke gevoelens, dan weet je zeker dat je helemaal vanuit overgave loslaat en echt vrolijk bent.

Hier kun je met je gratis mindfulness oefeningen beginnen.

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.