Goede voornemens volhouden met deze 3 mindfulness tips

Goede voornemens volhouden met deze 3 mindfulness tips

Goede voornemens zoals stoppen met roken of afslanken kun je alleen met mindfulness volhouden. Dat komt, omdat je afstand moet leren bewaren van automatische gedachtepatronen. In de mindfulness zijn goede voornemens wel degelijk van groot belang. Vaak denken mensen dat je bij mindfulness en meditatie onverschillig alle doelen moet loslaten, zodat alleen ‘het nu’ over blijft. Wat we in de mindfulness juist proberen is in het nu doen wat we ons eerder ten doel hebben gesteld.

De reden waarom het je eerder niet is gelukt om je goede voornemens te behalen, is het terugvallen in automatisch aangeleerd slecht gedrag. Iemand die als goede voornemen bijvoorbeeld het volhouden van afslanken of stoppen met roken heeft zal geen moeite hebben met de lichamelijke afkick verschijnselen, maar des te meer met zijn automatische reacties op de omgeving. Het zijn bijvoorbeeld heel kleine prikkels die het patroon van eten of roken in je hersenen activeren, zoals de stoel of bank waarin je altijd rookt of eet. Dit voelt dan als een lichamelijk verlangen, het is echter puur de dwangmatige wil van je hersenpatroon om van begin tot eind te willen worden afgespeeld. Het is te vergelijken met iemand die een dwangneurose heeft en de hele dag tien keer de deurknop moet aanraken.

Afbeeldingsresultaat voor gewoontes"

Wat maakt het volhouden van goede voornemens zo moeilijk?

Het volhouden van goede voornemens is zo moeilijk, omdat deze patronen altijd blijven bestaan. Dat komt omdat je ze niet kunt wissen, je kunt alleen maar een nieuw hersenpatroon en gedragspatroon aanleren. Dit aanleren kost heel veel tijd en dit is dus de reden dat je de goede voornemens nooit kunt volhouden.

Het probleem van de dwangmatige hersenpatronen geldt voor alle goede voornemens, niet alleen verslavingen zoals afslanken of stoppen met roken(hier staat verder alles over mindfulness en afslanken). Zo is bijvoorbeeld het aanleren van nieuw positief gedrag net zo moeilijk, omdat er nog geen automatisch geestelijk reactie patroon is gecreëerd in je huidige levensomgeving. Bij zulke, meer positieve goede voornemens, zijn de negatieve hersenpatronen minder goed waar te nemen. In dat soort gevallen moet je bijvoorbeeld denken aan het automatisch kijken op je telefoon of het te lang kijken van filmpjes op youtube of facebook. Is je positieve goede voornemen bijvoorbeeld meer sporten, dan begint dit dus ook bij het bewust stoppen van veel andere dwangmatige hersenpatronen.

Het stoppen van deze patronen en het volhouden van positieve patronen doe je met de volgende mindfulness tips:

Mindfulness goede voornemens volhouden tip 1: slechte omgeving vermijden

Het is verstandig om je omgeving zo te veranderen dat je het negatieve hersenprogramma zo min mogelijk laat afspelen. Je moet geen eten of sigaretten bij de hand hebben of in de buurt komen van mensen die dit hebben. Daarnaast kun je je huis anders inrichten. Dit klinkt gek, maar puur het zien bepaalde objecten kan je hersenpatroon activeren.

Mindfulness goede voornemens volhouden tip 2: afstand tot je denken

Creëer afstand ten opzichte van je automatische denkpatroon. Dit is de belangrijkste tip voor het volhouden van je goede voornemens. Je kunt namelijk nooit het oude patroon volledig voorkomen. Onderstaande mindfulness oefening helpt bij het zien van gedachten zonder er helemaal in op te gaan. Dit helpt bij het stoppen met roken of afslanken, omdat je het automatische gedachtepatroon kunt herkennen en laten gaan.

De mindfulness technieken zorgen voor afstand tot je denken door meer met je aandacht in het gevoel te blijven zitten, hoe dit moet wordt in dit filmpje uitgelegd

Dit voelen met mindfulness kan de hele dag door. Dit moet ook, omdat je anders in een onoplettend moment weer in je slechte hersenpatronen zit. Hier de mindfulness tips voor dit voelen door de dag heen.

Vind je het toch nog moeilijk om met mindfulness te blijven voelen, dan kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je in je hoofd vastzit en dus teveel piekert. Deze mindfulness oefening helpt tegen piekeren, maar alleen als je daarna deze mindfulness oefening doet. Als het nog niet lukt dan kun je je nog meer verdiepen in deze speciale stoppen met piekeren pagina. Daarna kun je hier de gratis online cursus mindfulness doen en vind je hier losse mindfulness oefeningen.

 

 

 

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.