Voor het eerst mindfulness doen, mijn eerste mindfulness les als beginner

Voor het eerst mindfulness doen, mijn eerste mindfulness les als beginner

Afgelopen week heb ik mijn eerste mindfulness les gevolgd bij Nu Even Nu. Ik ben een totale beginner op mindfulness gebied. Ongeveer een maand geleden heb ik een proefles gevolgd om te kijken of het iets voor me was en het beviel me erg goed. Ik merk dat ik, vooral in tijden van stress, heel erg vast zit in mijn hoofd en me totaal niet meer bewust ben van alles wat er om me heen gebeurt. Na een aantal goede verhalen gehoord te hebben van mensen in mijn omgeving die ook een cursus mindfulness hebben gevolgd, besloot ik om het ook te proberen.

De proefles was een individuele les voor mij, maar nu de cursus is begonnen zijn we met vijf mensen, allemaal beginners. In eerste instantie voelde het voor mij best raar om een les mindfulness met andere mensen mee te maken omdat je ook met elkaar deelt hoe je de oefeningen hebt ervaren, maar hier wende ik snel aan. Eigenlijk is het juist fijn – je kunt leren van wat de rest zegt en dit kun je vervolgens in andere oefeningen gebruiken waardoor het opeens een stuk beter gaat. Maar vooral als het even niet lukt en gedachten als ik kan het niet en ik doe het niet goed opkomen, is het soms gewoon even nodig om van de rest te horen dat het hen misschien ook niet lukte. Daarom is het ook fijn om minduflness te doen met anderen die ook nog beginner zijn.

Het gebouw waarin de lessen worden gegeven lijkt op een oude school, met hoge plafonds, deuren en ramen, en het geeft gelijk een heel vertrouwd gevoel als je binnenloopt. Er zaten al een aantal mensen te wachten op de les en de waterkoker was alvast aangezet. Ik drink altijd koppen thee per dag – vooral als het koud is, is het zo lekker om je handen te warmen aan de hete mok terwijl je op de bank zit. Een mindfulness les beginnen met een kopje thee is dus voor mij al de ultieme ontspanning. Voordat we het lokaal binnen gingen, een prachtige, lichte ruimte met houten vloer, moesten we onze schoenen alvast uit doen. Er lagen een stuk of zes yoga matjes met kussens en zachte dekens, zodat iedereen lekker ontspannen kon gaan zitten.

Mindfulness wandel oefening voor de beginner

Goed, de eerste les. We waren deze keer met vier mensen, maar vanaf volgende week zijn we met zijn vijven. We gingen gelijk zitten, maar de docent, Janco, liet ons allemaal weer opstaan. We zouden namelijk beginnen met zen wandelen – rustig door de ruimte lopen, achter Janco aan. We moesten ons focussen op onze voeten, en daarna onze aandacht ruimer laten worden. Dit laatste was ook al een huiswerk opdracht voor de eerste les, maar we vonden dit allemaal wel lastig. Tijdens het zen wandelen snapte ik niet goed hoe ik dit moest doen – als ik probeer om alles om me heen in me op te nemen ga ik me gelijk weer heel erg op iets focussen en hier vervolgens in alle detail over nadenken. En daarna komen de voor mij bekende gedachten – doe ik het wel goed? Volgens mij is dit niet de opdracht. Oh ja, aandacht ruimer laten worden.

Mindfulness wandel oefening: door elkaar heen lopen

Na het zen wandelen gingen we weer zitten en bespraken we hoe het ging. Het was fijn om te horen dat ik niet de enige was die dacht dat het niet goed ging. Om toch even te ontspannen gingen we tussendoor ook een paar minuten mediteren. Hierna gingen we weer wandelen, alleen nu kriskras door elkaar, en Janco liep af en toe achter je aan of botste tegen je op. Ik merkte dat dit lopen voor mij aan de ene kant wat lastiger was omdat ik me ook weer ging afvragen of ik wel de goede kant op liep, maar toen ik dacht, laat ook maar, ik doe wel gewoon iets ging het eigenlijk verrassend goed. Mijn gedachten verdwenen naar de achtergrond en ik liep willekeurig wat rond terwijl ik hier en daar wat geluiden hoorde en de ruimte in me opnam. Voor mij voelde dit dus op den duur meer ontspannen dan het zen wandelen, en ik had het gevoel dat het in de goede richting ging – richting ‘mindfulness’. Bij het bespreken hoorde ik dat niet iedereen het zo had ervaren, dus het zal per persoon erg verschillen.

Als je iets saai vindt ben je mindful

Wat me vooral is bijgebleven van de eerste les is een opmerking van Janco – hij vertelde over mindfulness en het feit dat de gedachten en gevoelens van mensen vaak te veel één zijn en dat dit juist meer los van elkaar moet komen. Daarna zei hij dat het moment dat iets ‘saai’ begint te worden, je mindful bent. Dat was voor mij wel een eye opener. Ook vertelde hij hoe we mindfulness in het dagelijks leven kunnen toepassen. In Janco’s woorden; het is niet het doel om uiteindelijk eindeloos op je zolderkamer te kunnen mediteren (al kun je dit natuurlijk doen als dat je doel is), maar we werken er naartoe om mindfulness in het dagelijks leven te kunnen toepassen.

Als voorbeeld gaf hij het werken aan een bepaalde taak, zoals bijvoorbeeld achter de computer – in plaats van je hier gelijk 110% op te focussen, is het belangrijk je eerst even open te stellen. Dit hoeft maar een aantal seconden te duren, maar doordat je als het ware van een ruime aandacht inzoomt op dat waar je mee bezig gaat, kost het veel minder energie. De huiswerk opdracht voor komende week is dan ook om je aandacht door de dag heen soms wat ruimer te laten worden. Tot nu toe lukt dat aardig, maar het is wel iets wat meer een gewoonte moet gaan worden. Nu denk ik soms herinner ik me soms opeens dat ik af en toe mindful moet zijn – voor de komende weken is het doel dat dit een steeds natuurlijker proces gaat worden. Als ik het goed heb begrepen kan iedereen doorgroeien van beginner naar gevorderde, het enige wat je hoeft te doen is blijven doorgaan en geduld hebben.

Alternative Text