Mindfulness & psychose, een gedurfde visie

Mindfulness, meditatie en psychose

Er is veel onenigheid over welk effect (mindfulness) meditatie heeft op psychose. Dit komt doordat elke verschillende meditatie vorm weer een ander effect kan hebben op iemand die psychose gevoelig is. Bepaalde meditatie vormen kunnen een psychose juist versterken. Daarom is het belangrijk om te weten welke soorten meditatie juist helpen en welke juist niet helpen. Veel mindfulness oefeningen richten de aandacht op het lichaam. Er zijn ook mindfulness oefeningen die het lichaam niet in de aandacht mee nemen, deze kun je beter overslaan als je gevoelig bent voor psychoses. Andere meditatie vormen die niet lichaamsgericht zijn, maar hun aandacht buiten het lichaam, op een mantra, of iets anders richten kun je ook beter niet doen. Omdat lichaam en geest samen een geheel vormen, zal het systeem altijd op een bepaalde manier vastlopen als een deel van het systeem geen aandacht krijgt. De een heeft hier meer last van dan de ander. Mensen die gevoelig zijn voor psychoses zijn ook gevoeliger voor het uit balans zijn van lichaam en geest.

Psychose en meditatie, waarom je er altijd bij moet voelen en vooral de voeten

Elk lichaamsdeel zal mee moeten doen aan de doorstroming, omdat het in de punten waar het niet doorstroomt, terug stroomt omhoog. Omhoog richting het hoofd. Door meditatie oefeningen kan er extra energie vrij komen, als deze niet helemaal door kan stromen zal dit terug stuwen nog sterker worden. Dit kan een psychose ten gevolge hebben als het terug stuwen dermate hevig wordt dat de energie nog boven het hoofd uit stijgt. Iemand met een psychose zweeft dus met zijn energie lichaam boven zijn fysieke lichaam. Dit veroorzaakt een heleboel rare gewaarwordingen, die vaak niet echt zijn. Soms nemen mensen in een psychose wel dingen waar die er echt zijn, deze zijn echter niet waar te nemen door mensen die gewoon met hun energie lichaam hun fysieke lichaam bewonen. Deze combinatie tussen echte en niet echte gewaarwordingen kan erg verwarrend zijn, omdat veel indrukken die wel echt zijn, voelen als spiritueel belangrijk. 

Neem je in je meditatie wel het lichaam in je aandacht mee, dan kan dit de doorstroming extra bevorderen en zelfs oude blokkades oplossen. Deze oude blokkades zijn verantwoordelijk voor het terug stuwen omhoog en dus voor de psychose. Het kost veel oefentijd en er zal ook blijvend geoefend moeten worden door mensen met een psychose, omdat anders de energie weer omhoog zal gaan stromen.

Als je beter leert voelen zul je uiteindelijk je energie lichaam kunnen voelen. Je kunt dan zelf aan den lijve, tijdens en na de meditatie, voelen dat de energie niet volledig doorstroomt als je het gehele lichaam geen aandacht geeft. De energie stroomt van boven door naar beneden en als het goed is door de tenen de aarde in. Wij laten dus letterlijk los naar de aarde. Om deze reden is het dus zeer van belang dat tijdens de meditatie vooral aandacht gegeven wordt aan het voelen van de billen benen en voeten. Zelfs bij mensen die niet psychose gevoelig zijn is het af te raden om hoger gelegen lichaamsdelen aandacht te laten geven omdat dit ook bij hen zorgt voor het onvoldoende doorstromen van energie. Meditatie vormen die wel lichaamsgewicht zijn, maar billen, benen en voeten te weinig mee nemen zijn dus ook niet geschikt.

Onderstaande oefening kan helpen om zelf deze energie te leren voelen en het via de voeten door te laten stromen. Vooral de lichaamsdelen die zich verder van het hoofd bevinden zijn lastiger te voelen, ook in je mindfulness meditatie. Dat komt doordat we hier in het dagelijks leven nog minder aandacht aan geven. Het kan ook goed dat je extra veel weerstand voelt om met je aandacht naar je onderlichaam toe te gaan. Vooral mensen die psychose gevoelig zijn vinden het juist prettig om hoger gelegen lichaamsdelen te voelen.

https://youtu.be/Qy2px5C-9Z0

https://youtu.be/XREUdeY4rYY

Bij bovenstaande mindfulness oefening is het heel belangrijk dat je niet je best doet en veel geduld met jezelf hebt. Anders ben je vanuit je hoofd aan het voelen. Meditatie kan hierdoor zelfs een verslechterend effect hebben, omdat je nu zonder enige vorm van afleiding volledig in je hoofd op gaat. Hierdoor ga je juist minder voelen, terwijl het voelen je redding is. Meer mindfulness meditaties vind je op onze online cursus mindfulness pagina.

Met deze vorm van meditatie, mindfulness meditatie, hoef je niet heel erg bang te worden dat je heel veel slechter wordt van de meditatie, omdat het een lichaamsgewichten meditatie vorm is. Het zou echter wel kunnen dat je nog onvoldoende vanuit je gevoelsaandacht aan het voelen bent en nog meer vanuit het hoofd aan het visualiseren bent. Vooral bij mensen die psychose gevoelig zijn komt dit veel voor. Het is dan van belang dat er goede begeleiding is bij het aanleren van de (mindfulnes) meditatie technieken. 

Mindfulness, meditatie en psychose, tips voor jou en je hulpverlener

Omdat de meditatie vormen die niet op het lichaam gericht zijn een psychose juist kunnen verergeren verbieden veel hulpverleners het mediteren bij mensen die in een gesloten inrichting zitten. Hoe meer iemand in zijn hoofd gaat zitten piekeren of fantaseren hoe erger een psychose wordt. Meditatie kan de aandacht uit het hoofd halen en zo helpend zijn bij een psychose. 

Het is wegens bovenstaand niet gek dat veel hulpverleners voorkomen dat iemand met een psychose gaat mediteren. Hiermee gooi je helaas wel de baby met het badwater weg, omdat het voelen juist de oplossing is. Het zou dus goed zijn als hulpverleners hier in getraind worden. Je wilt natuurlijk niet dat jij en je hulpverlener denken dat je op de goede weg bent met het voelen, terwijl dit niet het geval is. Daarom is het belangrijk om hier goede begeleiding in te zoeken, zodat je samen met je meditatie leraar kunt kijken of je echt goed uit je hoofd komt. Meer informatie kun je Hier vinden. Meer info over wat er precies gebeurd tijdens of na een meditatie bij psychose vind je op de pagina over  kundalini energie.  

Mindfulness meditatie tips voor psychose

Onderstaand volgens een aantal tips die kunnen helpen bij psychose en het voorkomen hiervan. 

Het helpt enorm, of je midden in een psychose zit of niet, enorm helpen om veel te wandelen. Dit helpt enorm om je onderlichaam tot leven te laten komen. Helemaal als je tijdens de wandeling je aandacht op je onderlichaam blijft richt, zo maak je een echte mindfulness meditatie van je wandeling. De energie in je onderlichaam zal door de beweging meer gaan stromen. De extra aandacht die jij er zelf aan geeft zal de energiestroom naar beneden enorm versterken. Het lichaam heeft namelijk aandacht nodig om goed te functioneren en niet door verkramping tot stilstand te komen.

Mindfulness, medicatie en psychose

Voor mensen met psychose is het heel belangrijk om uit het hoofd en in het lichaam te komen. Medicatie kan aan de ene kant heel goed helpen om minder obsessief in je hoofd te zitten. Aan de andere kant wordt het voelen lastiger door medicatie, omdat je letterlijk minder gevoelig wordt. Mensen die antidepressiva slikken lopen tegen hetzelfde dilemma aan en mensen die tegelijkertijd antipsychotica en antidepressiva slikken helemaal. Het is dus van belang om hele goede begeleiding te vinden in het balanceren van medicijnen en het leren voelen om blijvend uit het hoofd te komen.