Gratis online-cursus mindfulness Mindfulness cursus oefeningen met uitleg

Online cursus mindfulness

Omdat het in de online mindfulness training ook over vertrouwen gaat sturen we de gehele online cursus op nog voordat je hebt betaald. Bevalt het je niet, dan hoef je zelfs helemaal niet te betalen. Laat je email achter in het onderstaande inschrijfformulier en je ontvangt meteen de volledige cursus ter waarde van 49.50.

Wie helpt je tijdens deze online cursus mindfulness?

Als je een online mindfulness training wilt doen kun je het beste deze doen, omdat je via de mail direct persoonlijk contact kunt houden tijdens en na de training met een categorie 1 gecertificeerde mindfulness trainer. Het ontvangen van feedback is bij het leren van mindfulness erg belangrijk. Als je ergens tegenaan loopt is het namelijk erg lastig om zelf te achterhalen waar het fout gaat. Daarnaast ontvang je niet, zoals bij andere trainingen, 15, maar meer dan 95 meditatie oefeningen.

Het online mindfulness cursus interactief werkboek

Net als de gewone MBSR mindfulness cursus kun je thuis oefenen met het online interactief werkboek. Het interactief werkboek ondersteunt de 8 MBSR lessen en bevat meer dan 95 meditaties, instructievideo’s en achtergrond artikelen.  Hier vind je meer informatie over de opbouw van de lessen en het online mindfulness werkboek. Je kunt je vragen over de oefeningen dan via de mail aan mij stellen. Je mag mij ongelimiteerd mailen, ik vind het alleen maar leuk als iets met de stof doet.

Aanmelden online cursus

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis begin Online Cursus mindfulness

Hieronder vind je gratis het begin van het online interactief werkboek. In deze online cursus mindfulness ga je leren loslaten. Het woord loslaten geeft al aan dat het niet iets is dat je kunt doen. Loslaten is iets dat je moet laten, een niet doen. Omdat we op school alleen maar hebben geleerd om goed ons best te doen, weten we niet hoe we niets moeten doen. Problemen kunnen we dus alleen maar oplossen en niet laten zijn. Dit is geen probleem, totdat je geconfronteerd wordt met vervelende dingen die in dit moment nog niet zijn op te lossen. Het onderstaande filmpje leert je hoe je dingen kunt loslaten met je aandacht:

In deze  en deze meditatie kun je de bovenstaande oefening nog eens proberen op een iets andere manier, dit kan helpen als het concept van de ontspannen aandacht nog niet helemaal helder is.

Ook als je straks verder gaat met mindfulness na deze online cursus mindfulness blijft loslaten het grote einddoel. Lukte het tijdens de vorige oefening nog niet helemaal om je gedachten los te laten, dan zou het goed kunnen dat je de gedacht probeerde weg te duwen. In plaats van gedachten blokkeren of wegduwen kun je ook eens proberen om ze er te laten zijn. Als je dit doet sta je ook open voor andere prikkels, die er voor zorgen dat de gedachten doorgaan, maar op een minder storende manier.

Stoppen met piekeren is met de open aandacht van mindfulness  dus zeer gemakkelijk. De vraag is dus niet zozeer of je kan stoppen met piekeren, maar of je wel wilt stoppen met piekeren. Vanaf nu is doorgaan dus een keuze. Mindfulness maakt de keuze er niet gemakkelijker op, maar maakt je er van bewust dat je zelf steeds de keuze maakt. Hierdoor kun je bij jezelf ontdekken welke oude patronen je er steeds weer van overtuigen dat je bepaalde onderwerpen niet kunt loslaten. In dit artikel kun je meer lezen over piekeren en mindfulness.

Als je tijdens de mindfulness oefeningen en in het dagelijks leven alleen maar een heel klein beetje aandacht naar iets anders brengt worden de gedachten al oppervlakkiger. Deze oefeningen lijken gemakkelijk, maar worden moeilijker als je de inhoud van de gedachten belangrijk vindt. Het geleerde loslaten van deze online cursus mindfulness werkt al krachtig, ook al doe je het maar drie seconden. Drie seconden loslaten geven je de keuzevrijheid die je nodig hebt om daarna zelf te bepalen waar jij je aandacht aan wilt geven. Je kunt er dus voor kiezen om je aandacht aan iets anders te besteden of om juist met meer aandacht door te gaan met wat je aan het doen was.

Het doel van de online cursus mindfulness

Het doel van deze online cursus mindfulness  is niet om ervoor te zorgen dat je heel lang super zen op een matje kunt zitten. Mindfulness werkt, omdat je de dingen die je moet doen op een heel andere manier doet als je daarvoor even je aandacht hebt laten rusten. Vaak is het al genoeg om drie seconden alles even los te laten, zodat je daarna meer in de flow verder kunt werken. Hier kun je meer lezen over hoe die flow focus werkt.

Omdat je vaak erg in je hoofd zit kan het  in het begin lastig zijn om in eerste instantie te ontdekken dat je in je hoofd zit. Zo zal het na deze online cursus mindfulness al veel zijn als je drie keer op een dag bewust bent van het feit dat je net in je hoofd zat. Als je er op deze momenten steeds voor kiest om even een paar seconden uit je hoofd te blijven zullen deze momenten je steeds vaker overkomen.

Het thuis mediteren op een matje helpt om nóg vaker tijdens de dag deze momenten te beleven. Hoe meer je mediteert, hoe vaker je tijdens de dag even van een afstandje naar je gedachten kunt kijken. Dit is dan ook de functie van de meditaties; zorgen dat je je tijdens de dag niet zo in de dingen verliest. Deze online cursus mindfulness begint echter met huiswerk voor tijdens de dag. Het thuis mediteren leer je pas na de online cursus mindfulness, zodat je kunt ervaren dat het mediteren is bedoeld als ondersteuning voor het huiswerk voor tijdens de dag.

Klik hier als je iets uitgebreider wilt lezen over hoe je met mindfulness ook al weer kunt loslaten door je aandacht een beetje te verruimen.

Na deze online  cursus mindfulness zal de training zich meer en meer richten op het leren voelen. Ontspannen bij je gevoel blijven kan alleen als je volledig in het moment aanwezig bent. Daarom beginnen we in deze online cursus mindfulness eerst met loslaten, anders zou je veel te veel je best doen om in de toekomst je lichaam nog beter te kunnen voelen. Wil je meer in het nu zijn, dan is voelen de mooiste ingang. Je gevoel geeft vaak ook beter aan wat goed voor je is dan je hoofd, zodat je na de mindfulness cursus meer en meer op je gevoel zult afgaan.